Пратки от Китай

Доставките от Китай се увеличиха значително, тъй като страната продължава да се развива като технологична сила. Все повече производители избират да преместят складовете и базите си в Китай, което повишава търсенето на спедиторски услуги и транспортни компании. Когато става въпрос за транспортиране на пратки от Китай, изборът на най-добрия метод зависи изцяло от вашите специфични изисквания. В ADL разбираме колко е важно да предоставяме полезна информация за превоза от Китай и да предлагаме надеждни услуги, които да отговарят на вашите нужди.

Най-големия производител на стоки

Китай се слави като един от най-големите производители на стоки, предлагащ голямо разнообразие от продукти на конкурентни цени. Това прави страната изключително привлекателна за търговия, което води до рязко увеличаване на пратките от Китай до дестинации по целия свят. Възходът на електронната търговия и онлайн пазаруването допълнително подхраниха директното поръчване на стоки от Китай, което доведе до значително увеличение на пратките, предназначени за крайни потребители. Всъщност последните проучвания сочат, че куриерските фирми изпращат средно около 100 милиона пратки от Китай дневно.

 

Такси и законодателство

 

Важно е да се отбележи, че са настъпили промени в европейското и българското законодателство по отношение на получаването на пратки от Китай. От 1 юли 2021 г. пратките от Китай и други трети държави подлежат на нови процедури за обработка, такси и митнически процедури. Преди това пратките на стойност до 30 лева бяха освободени от мита и ДДС. Новите разпоредби обаче вече не предвиждат автоматично освобождаване въз основа на декларираната стойност. Пратките от Китай вече изискват митническо оформяне независимо от стойността им. Вече има два прага за облагане на пощенски и куриерски пратки от трети държави:

  • Пратки с декларирана стойност до 150 EUR: Тези пратки подлежат на облагане с ДДС въз основа на ставката на държавата получател, която в България е 20%.
  • Пратки с незначителна стойност: Съгласно член 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 пратките от Китай или други трети държави, съдържащи стоки с незначителна стойност, могат да бъдат допуснати безмитно, но все още се прилага задължителният 20% ДДС. Въпреки това алкохолните продукти, тютюневите изделия и парфюмерията са изключения от този регламент.

 

Защо да изберете ADL?

В ADL можем да ви съдействаме за оптимизиране на процеса на доставка от Китай до България. Нашият експертен опит в областта на спедицията и транспорта ни позволява да предоставим индивидуални решения, основани на вашите специфични изисквания. Независимо дали се нуждаете от услуги за морски транспорт или от помощ при митническото оформяне, нашият опитен екип е готов да ви помогне да се ориентирате в трудностите на превоза от Китай.

Морски, сухопътен и въздушен транспорт от ADL