Адреналин не липсва

В транспортния бизнес и спедицията нерядко има изненадващи моменти и предизвикателства, които остават скрити за клиентите, но се помнят дълго от замесените. С рубриката “АДрЕналин нЕ Липсва” ви представяме част от тях, за които се сещаме с усмивка.

Значителна колекция от картини на известният български скулптор и художник Ставри Калинов, намираща се в САЩ, търси пътят към дома. Той създава над 50 художествени творби по време на престоя си в Америка. Опитва да организира транспорт до България с местни спедиторски компании, но мисията се оказва невъзможна и той напуска страната без „ценния си товар“.

Преди около 3 месеца до нас достигна запитване за органзиране на доставка от САЩ, съдържаща картините на големия Ставри Калинов. В практиката на АДЕЕЛ интересните истории са ежедневие, а най-вълнуващите от тях остават скрити за широката аудитория, но заслужават да бъдат разказани.

Може да се каже, че това е един типичен пример за привличаща вниманието история, заради поредицата от затруднения и регулаторни обстоятелства, които трябваше да преодолеем, опитвайки се да решим коректно необикновената транспортна задача. Картините, които се намираха във Филаделфия, бяха оценени на 70 хиляди долара и трябваше да бъдат върнати в България по море с групажен сервиз LCL. Първата стъпка беше свързана с професионално, надеждно и устойчиво пакетиране на платната. Втората стъпка е свързана с осигуряване на местна компания, която има регистрация на митница и може да декларира износа пред властите. Трето, но не последно по значение, беше номинирането на спедиторска компания от нашата богата мрежа с контакти, която да приеме локалната организация и да предложи приемлив вариант за транспорт на пратката.

Възникналия наскоро публичен скандал в Америка с подобен товар и довел до отнемане на лиценза и фалит на един от най-големите играчи на пазара, караше нашите партньори да отказват поръчката.

Богатата палитра от партньори, с които разполага АДЕЕЛ, сложи карй на лутането и офертат беше потвърдена без колебание. Последната важна стъпка беше застарховката на картините, която препоръчително предлагаме на нашите клиенти, но в конкретния случай тя беше задължителна.

Очакваме до една седмица собственика да се радва на своите произведения, а може би и широката публика у нас.