Във връзка с промените покрай БРЕКЗИТ, публикуваме примерна бланка на фактура за износ, която ще послужи на всички, които имат пратки за Англия.Изтегли тук: Invoice_БРЕКЗИТ 

Пратки от Великобритания до България – всичко важно, което трябва да знаете за вашите пратки

Търговията във Великобритания е едно от най-големите пера на икономиката на страната. Общият обем на вноса и износа на стоки от острова се равнява на почти половината от брутния вътрешен продукт, което прави страната петият най-голям износител в глобален мащаб. Основните стоки, които Великобритания изнася за бизнесите по цял свят, са машини, автомобили, електроника, медицински и фармацевтични продукти, нефт и петролни продукти, както и самолетни компоненти. Потребителите също могат да поръчват голямо разнообразие от стоки от Великобритания, като най-често пратките от Великобритания до България съдържат дрехи, обувки и аксесоари, книги и списания, компютри, таблети и мобилни устройства, както и козметика.

Как Брекзит и глобалната пандемия повлияха на доставките на пратки от Великобритания до България?

Пратки от Великобритания до България 1

Пратки от Великобритания до България – Вижте още!

Решението на страната да напусне Европейския съюз доведе до значителен спад на обема на вноса и износа на стоки от и във Великобритания. Според проучване на Министерството на транспорта на Великобритания, в първото тримесечие на 2020 година общият тонаж на морския транспорт в страната е намалял с 9%, докато сухопътният трафик отбеляза спад с почти 17%. Последвалата глобална пандемия допълнително доведе до намаляване на обема от пратки от Великобритания до България и други държави по света. По време на въвеждането на първия локдаун и няколко месеца след това износът от Великобритания към Европейския съюз намаля до под 60 милиарда паунда за тримесечие, като за сравнение стойностите в края на 2019 година са били около 75 милиарда паунда за същия период. Макар и пратките от Великобритания до България да са само малка част от целия обем на износа на страната, най-малко 37% от стоките, предназначени за износ, са насочени към държави-членки на Европейския Съюз. В края на 2021 година обемът на износ от страната започна да се възстановява, малко преди въвеждането на новите мерки, през които преминават всички пратки от Великобритания до България и останалите държави-членки на Европейския Съюз.

От 01.01.2022 г. официално Великобритания попада в списъка на „трети държави“, което означава че пратките от Великобритания до България се обработват по същия начин като пакети, пристигащи от държави от други континенти. Това влияе както на икономическите аспекти, от гледна точка на допълнителната задължителна документация и дължими такси, така и на социалните – времето за обработка и доставка на пратки от Великобритания до България, съдържанието и обемът им.

Получаване на пратки от Великобритания до България

От началото на 2022 година процедурата по получаване на пратки от Великобритания до България преминава през стандартизираните правила, приложими за всички държави, категоризирани като „трети държави“. Това означава, че пратки от Великобритания до България на декларирана стойност до 150 EUR се задържат в митница до заплащане на дължимото ДДС, а пратките от Великобритания до България на стойност над 150 EUR се облагат и с мито. За потребителите, които са направили онлайн поръчка от търговец, базиран на острова и регистриран по системата IOSS, всички дължими суми по ДДС и мито може да се заплатят още при финализирането на поръчката. По този начин пратките от Великобритания до България пристигат в страната ни и преминават през митническия контрол без задържане и забавяне във времето за доставка. Когато става въпрос за получаване на пратки от Великобритания до България, които са категоризирани като подарък, то максималната обявена стойност, при която пакетите минават митнически контрол без дължимо ДДС и мито, е 45 EUR.

Доставка на пратки от Великобритания до България

Пратки от Великобритания до България 2

Пратки от Великобритания до България – Разберете повече!

Макар процесът на получаване на пратките от Великобритания до България да се е променил, методите за доставка остават същите. Вашите пратки от Великобритания до България може да се обработват по трите основни канала – наземен, въздушен и морски транспорт. Докато морският транспорт на големи контейнери и пратки от Великобритания до България е подходящ за бизнеса (най-често за внос на машини и автомобили), крайните потребители по-често предпочитат наземен или въздушен транспорт за по-бърза доставка на своите пратки.

               Важна информация за търговците, изпращащи пратки от Великобритания до България

Търговците, които изпращат пратки от Великобритания до България, е важно да се запознаят с необходимите придружаващи документи, които се изискват от българската Агенция Митници. Освен тях, търговецът трябва да кандидатства или притежава валиден EORI номер (Economic Operator Registration and Identification Number). Това представлява уникален ID номер, който проследява и регистрира информация от различните агенции митници в страните в Европейския съюз. Целта на EORI номерът е да дава данни за движението на стоки (включително пратки от Великобритания до България), което се извършва между държави-членки на ЕС и трети държави. Някои бизнеси на острова автоматично получават такъв EORI номер (което означава, че могат веднага да изпращат пратки от Великобритания до България и други държави от ЕС), докато други трябва да кандидатстват за него. Въвеждането на необходимостта на EORI номер увеличи търсенето на куриерски и спедиторски фирми, които директно да обработват търговските пратки от Великобритания до България и останалите страни-членки на съюза. В повечето случаи страните от ЕС са разделени от спедиторските фирми на две големи зони – Група 1 и Група 2. Група 1 включва държавите, които се намират в близост до Великобритания. Пратките от Великобритания до България попадат в група 2, заедно с други държави, като Австрия, Дания, Португалия, Словения, Кипър и много други.

Доверете вашите пратки от Великобритания до България на сигурен партньор, като АДЕЕЛ

Пратки от Великобритания до България 3

Пратки от Великобритания до България – Научете сега!

Независимо дали планирате изпращане на пратки от Великобритания до България или искате да си спестите време и нерви в освобождаването на пакетите ви от митница, вие се нуждаете от сигурен партньор с дългогодишен опит в спедиторската сфера. Екипът на АДЕЕЛ е съставен от професионалисти с изключително много знания и компетенции що се отнася до транспорт на всякакви стоки, включително пратки от Великобритания до България. С наша помощ бързо ще откриете най-изгодния и добър вариант за транспорт на пратки от Великобритания до България, като ние ще ви помогнем не само в организирането, но и в изпълнението му. Ще ви съдействаме и когато имате пратки от Великобритания до България, които са задържани на митница – ще изготвим всички необходими формуляри и документи и ще доставим пакетите директно до вас! За най-доброто управление на вашите пратки от Великобритания до България се доверете на най-добрите в сферата – екипът на АДЕЕЛ!

Пратки от Великобритания до България – всичко важно, което трябва да знаете за вашите пратки

Как Брекзит и глобалната пандемия повлияха на доставките на пратки от Великобритания до България?

Получаване на пратки от Великобритания до България

Доставка на пратки от Великобритания до България

Доверете вашите пратки от Великобритания до България на сигурен партньор, като АДЕЕЛ